sâmbătă, 19 februarie 2011

(Bi)Lanţul amintirilor - Top 10 terase


În topul teraselor, Italia domină clasamentul. Stilul "la dolce vita" îi atrage pe localnici, dar şi pe turişti la măsuţele aflate la malul mării, sub umbrelele ce-i protejează de soarele Mediteranei. Aşadar, nu e de mirare că pe locul 1 se află un astfel de loc din Cefalu.


Valurile se spărgeau de pontonul întins metri buni de la mal peste stânci. Am ales masa cea mai din "larg" tocmai pentru a ne bucura de priveliştea deosebită.


De la vara mediteraneană din Cefalu, la cea a vechii zone pescăreşti a Hamburgului. Locul 2 e ocupat de terasa aflată la mică distanţă de Fischmarkt.


În Sicilia, pisica neagră iese în calea turiştilor sub chipul unei terase purtând numele felinei ce-i sperie pe superstiţioşi.


"Le Chat Noir" (locul 3 în top) nu aduce ghinion, ci oferă un refugiu în zilele fierbinţi de vară, cu umbrarul său şi gama largă de răcoritoare oferită.


În Praga, turiştii se pot opri pentru câteva minute la terasele de pe malul Vltavei. Am plasat una dintre acestea pe locul 4.


Pe locul 5 am situat Pula, una dintre multele atracţii turistice ale Italiei. Atunci când căldura te topeşte, e o plăcere să te retragi la o măsuţă şi să savurezi berea Ichnusa, cu al său stindard sard pus, cu mândrie locală, pe eticheta de pe gâtul sticlei.


Terasele siciliene sunt pline până mult după asfinţit. Una dintre acestea, locul 6 în clasament, avea drept decor un imens acvariu plin cu homari.


Nimic nu poate fi mai romantic decât o seară într-un local tipic italian, la mică distanţă de malul Mediteranei, la un pahar de vin local.


În Leipzig, Johann Strauss (locul 7) ne-a întâmpinat cu masa-ntinsă. Localul cu acest nume se află în centrul oraşului, iar din ofertă nu lipsesc preparatele germane şi, bineînţeles, berea.


Pe locul 8, din nou Sardinia. După o plimbare printre ruinele Norei, am optat pentru "refreshments" la o terasă cu vedere la mare.


La o oarecare distanţă de far, la doi paşi de plajă, ne-am oprit pentru o bere şi-o îngheţată.


Locul 9: nimeni nu cunoaşte mai bine decât italienii ce înseamnă "dolce far niente". Este un adevărat ritual ca localnicii să iasă seara la terase.


Tot în Cefalu am găsit terasa "La Botte", cu care se încheie acest top 10.


Bonus: Terasa restaurantului de la Cota 1400, unde priveliştea, dar şi meniul tradiţional românesc ne-au atras la fiecare oprire în Sinaia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu